Trifoiul rosu este asociat unor credinte religioase si superstitii. In decursul anilor, a fost utilizat pe cale medicinala cu diferite scopuri – de la combaterea inflamatiilor sau intarirea oaselor pana la reducerea simptomelor premenstruale.Doua dintre cele mai cunoscute abilitati ale trifoiului rosu sunt echilibrarea nivelului de hormoni si reducerea riscului de cancer. De fapt, se spune ca aceasta planta medicinala este unul dintre cei mai vechi agenti anti-cancerigeni din lume.

Bujorul vitelului, trifoiul salbatic, trifoiul purpuriu, trifoiul calului – acestea sunt unele dintre denumirile trifoiului rosu. In zilele noastre, il puteti achizitiona de la plafar in diferite forme, precum capsule, tincturi sau unguente.

Haideti sa descoperim unele dintre beneficiile pentru frumusete si pentru sanatate asociate trifoiului rosu:

Promoveaza sanatatea cardiovasculara

Trifoiul rosu este bun pentru inima din mai multe motive. Spre exemplu, o intrebuintare clasica ar fi pentru pastrarea bunei sanatati a arterelor. Adica, formarea placii ateromatoase ce poate impiedica circulatia sangelui catre diferite parti ale corpului, spre creier sau spre inima, poate fi controlata.

Prin folosirea trifoiului rosu se poate scade nivelul de colesterol nociv si creste nivelul de colesterol benefic – da, exista un tip de colesterol bun numit colesterol cu lipoproteine de densitate mare (HDL).

Ajuta la diminuarea nevoii de a fuma

O alta utilizare traditionala, bine cunoscuta a trifoiului rosu, este in favoarea stoparii fumatului. Cu alte cuvinte, planta medicinala poate fi folosita precum un instrument ajutator in cazul celor care isi doresc sa scape de obiceiul nociv.

Scade riscul de osteoporoza

Unul dintre motivele pentru care oasele se slabesc si devin fragile este dezechilibrul hormonal si din aceasta cauza, multe femei se afla in fata riscului de a suferi de osteoporoza o data cu inaintarea in varsta. Din moment ce trifoiul rosu contine anumiti compusi biologici numiti izoflavone ce actioneaza precum estrogenul, planta participa activ la prevenirea osteoporozei.

Mai mult, studiile efectuate asupra animalelor au aratat ca izoflavonele din trifoiul rosu pot ajuta si la imbunatatirea structurii de minerale din oase.

Alina simptomele insuportabile ale sindromului premenstrual

Trifoiul rosu este excelent pentru combaterea simptomelor sindromului premenstrual. Asta deoarece are abilitatea de a reduce dezechilibrul hormonal din corpul femeii. Lesne de mentionat, trifoiul rosu este benefic si in cazul femeilor ce au intrat in stadiul menopauzei – ajuta la controlul simptomelor nefavorabile si a riscurilor pentru sanatate asociate.

Ar putea stopa anumite tipuri de cancer

Precum am mentionat mai devreme, trifoiul rosu este una dintre cele mai vechi plante medicinale folosite pentru combaterea cancerului. Capacitatea sa de control asupra bolii mortale este datorata continutului bogat de izoflavone. Oamenii de stiinta spun ca trifoiul rosu este capabil sa promoveze apoptoza, care forteaza celulele canceroase sa se autodistruga.

Insa, trifoiul rosu nu reuseste sa previna toate tipurile de cancer. Deoarece actioneaza precum hormonul feminin, estrogenul, planta ar putea incuraja dezvoltarea cancerului la san in cazul femeilor predispuse la aceasta boala.

Ajuta la tratarea afectiunilor inflamatorii dermatologice

Trifoiul rosu a fost folosit de tamaduitori pentru tratarea unui numar mare de afectiuni dermatologice, in special a celor de natura inflamatoare. Unele dintre acestea sunt psoriazis si eczema.

Cateva cuvinte de avertizare

Datorita abilitatii sale de a imita impactul estrogenului, femeile care prezinta riscul de a dezvolta cancer la san ar trebui sa stea departe de trifoiul rosu sau de orice produs care il contine. Din moment ce ar putea favoriza anticoagularea sangelui, cei care sunt pe cale de a se supune unei interventii chirurgicale ar trebui sa nu foloseasca trifoiul rosu.

Chiar si femeile insarcinate si mamele care alapteaza ar trebui sa evite aceasta planta. Acelasi lucru se aplica si in cazul celor diagnosticati cu tulburari de sanatate si care administreaza medicamente. Cand planuiti sa folositi trifoiul rosu sau orice alta planta medicinala asemanatoare, intotdeauna sa mergeti la un consult medical in prealabil.