Candelabrele reprezinta unele dintre cele mai populare corpuri de iluminat si pot fi utilizate pentru a adauga incaperii o nota dramatica, ca lumina ambientala sau de accent, ca decoratiuni ori punct de interes al unei incaperi.
Modul in care oamenii le integreaza in casele lor s-a schimbat radical de-a lungul timpului, transformandu-se din suporturi de lemn pentru lumanari in modele extravagante de cristal, ca sa devina apoi obiectele moderne pe care le folosim in prezent.
Eleganta unui candelabru iti poate fura privirea imediat si sa crezi ca este ceea ce trebuie pentru casa ta, insa pentru a obtine efectul dorit trebuie sa respecti cateva reguli.
Acorda atentie dimensiunii candelabrului
Dimensiunea este cel mai important criteriu atunci cand alegi un candelabru, mai ales pentru zona de dining. O piesa prea mare ar putea provoca un inconvenient pentru cei asezati la masa.
Un candelabru prea mare incarca vizual incaperea si distrage atentia de la decor. De regula, designerii de interior aduna lungimea si latimea camerei in metri si inmultesc valoarea obtinuta cu 10. Numarul rezultat reprezinta diametrul candelabrului potrivit, in centimetri.
Spre exemplu, daca avem o sufragerie cu o lungime de 6 metri si latime de 4 metri, lustra potrivita va avea o dimensiune de 100 de centimetri.
Armonizeaza stilul corpului de iluminat cu decorul camerei
Multitudinea de candelabre existente pe piata este coplesitoare pentru alegerea unui model potrivit. Fiecare living are caracteristicile sale si trebuie sa iei in considerare faptul ca si corpurile de iluminat trebuie sa le respecte.
Pentru o sufragerie moderna sunt indicate liniile curate, marginile ascutite, ornamentele simple sau finisajele din nichel si crom. De asemenea, nuantele de bronz creeaza o punte vizuala intre stilurile traditional si modern.
Ia in calcul decoratiunile, elementele metalice, corpurile de iluminat similare, culoarea peretilor sau orice alt indiciu de design care te poate ajuta sa faci o alegere corecta.
Analizeaza distanta dintre masa si candelabru
In cazul candelabrelor montate in zona de dining, reperul pentru inaltimea acestora este suprafata mesei. Mai exact, intre partea de jos a corpului de iluminat si suprafata mesei trebuie sa fie o distanta de 75 pana la 85 de centimetri.
Diametrul candelabrului nu trebuie sa depaseasca jumatate din lungimea mesei, in caz contrar ar fi mai bine sa montezi doua produse asemanatoare.
Tine cont de numarul de socluri pentru becuri
Candelabrele mici pot strica armonia unei camere mari, in timp ce piesele voluminoase ii confera personalitate. Daca peretii sunt zugraviti in nuante intunecate, livingul va avea nevoie de mai multa lumina, asa ca ar fi bine sa alegi candelabre cu brate numeroase in care sa fie amplasate mai multe socluri pentru becuri.
Intr-o camera mica se potrivesc piesele cu patru brate, dar in sufrageriile mari sunt necesare cele cu mai mult de opt brate. Foloseste becuri cu putere scazuta pentru a nu produce o cantitate uriasa de lumina.
Foloseste candelabrul ca punct de interes
De nelipsit intr-un living elegant si confortabil, candelabrele au atat un scop practic, cat si unul decorativ, iar in orice incapere este esential sa stabilesti un punct de interes, adica o zona care va atrage intotdeauna privirea.
Pentru amenajarea camerei de zi, cel mai simplu este sa oferi acest rol unui candelabru cu un design unic.
In concluzie, tine cont de sfaturile specialistilor cand vine vorba de alegerea unui candelabru in casa ta, astfel nu vei da gres.