Ingrijirea dintilor este importanta insa in egala masura si gingiile sunt parte a sanatatii orale. Daca nu li se acorda importanta similara pot aparea probleme orale, cum este sangerarea acestora, care poate fi semnul unor afectiuni.

De ce apare sangerarea gingiilor

Daca gingiile nu sunt ingrijite impreuna cu dintii, sangerarea gingiilor poate fi semnul bolilor gingivale. Cea mai frecvent intalnita este gingivita, sau inflamatia gingiilor care este rezultatul acumularii de bacterii pe linia gingiilor sau sub acestea.

Este o forma comuna si usoara a bolilor gingivale, datorata acumularii de placa pe gingii. Acestea pot fi rosii, umflate sau iritate si pot sangera cand te speli pe dinti. Insa ca orice problema dentara netratata la timp, poate contribui la retragerea gingiilor sau dezvoltarea altor probleme dentare.

In plus poate fi asociata cu alte probleme de sanatate, deci starea de sanatate a gingiilor nu ar trebui neglijata.

Cauzele sangerarii gingiilor

Pe langa motivele amintite deja alte cauze ale sangerarii gingiilor pot fi:
-Gingivita sau inflamarea gingiilor
-Folosirea atei dentare cu care dintii inca nu s-au obisnuit
-Deficiente de vitamine sau nutritive
-Modificari hormonale
-Proteze dentare care nu se potrivesc bine
-Tulburari medicale
-Sensibilitate
-Lucrari dentare
-Anumite medicamente
-Sarcina, care poate provoca gingivita de sarcina
-Periajul prea agresiv sau o periuta nepotrivita

Insa daca observi orice urma de sangerare, sensibilitate, respiratia urat mirositoare sau altele, mergi la dentist si urmeaza un tratament adecvat.

Tratament

Tinand cont ca sangerarile gingivale se datoreaza in principiu indepartarii inadecvate a placii bacteriene de pe dinti si gingii, primul pas este o rutina mai eficienta de ingrijire orala pentru prevenirea sangerarii gingiilor:
-Periajul dintilor de doua ori pe zi si consultul stomatologului pentru indepartarea placii dentare la fiecare control
-Pasta de dinti speciala care se adreseaza cauzei sangerarii gingiilor si poate ajuta la ameliorare in cateva zile
-Folosirea atei dentare zilnic: aceasta indeparteaza placa de pe dinti si resturile din spatiile interdentare.
-Evita fumatul: tutunul poate afecta gingiile si poate contribui la dezvoltarea bolilor gingivale
-Consultul dentistului periodic: de doua ori pe an pentru a elimina placa si tartrul care nu pot fi indepartate acasa. Astfel va ajuta la prevenirea sangerarii dintilor si mentinerea gurii sanatoase.
-Evitarea gustarilor intre mese: o alimentatie echilibrata si evitarea rontaitului intre mese poate preveni problemele gingivale
-Reducerea stresului: poate contribui la preventia bolilor si un zambet frumos si sanatos.

Gingivita, care este o forma usoara a problemelor gingivale, poate necesita tratament specializat dar si o rutina mai buna de ingrijirea orala, pentru a ajuta la ameliorarea acesteia. De aceea asigura-te ca te speli pe dinti de doua ori pe zi si ca folosesti ata dentara. O apa de gura cu speciala pentru gingii poate fi de ajutor de asemenea.