Popularitatea integramelor a crescut la inceputul anilor 90’ in SUA. Chiar daca timpul a trecut, multa lume inca mai prefera sa le rezolve. Daca nu sunteti pasionati de asa ceva, ar fi cazul sa mai acordati integramelor o sansa. In special daca le includeti in rutina de dimineata, deoarece, spun expertii, creierele voastre vor castiga enorm de pe urma lor.O cana de cafea proaspata. Pregatita! Un bol cu fulgi de ovaz si afine. Gata! Rezolvarea pentru intrebarea de pe #8. Gasita! Numeroase studii au descoperit ca includerea integramelor in scenariul micului dejun va poate ajuta sa tineti departe boala Alzheimer. Asta deoarece stimularea oferita creierului ajuta la formarea unor asa numite beta-amiloide.
Beta ce? Fara a deveni prea tehnici, beta-amiloidele reprezinta un tip de proteine toxice, gasite in mod natural in corp. Conform oamenilor de stiinta, acestea sunt principalele componente ale placii ce se depune pe vasele care transporta sange catre creier.
Intr-adevar, placa poate fi gasita nu numai pe dinti sau pe peretii interiori ai arterelor, ci si pe materia cenusie.
Nu vreti ca placa sa se formeze pe vasele creierului, pentru ca aceasta este prima caracteristica a bolii Alzheimer. Considerata a fi cea mai obisnuita forma de senilitate, boala Alzheimer reprezinta degenerarea progresiva a creierului, lucru ce se poate dezvolta odata cu imbatranirea. Insa, este foarte posibil sa loveasca si in jurul varstei de mijloc – sau chiar mai devreme!
Nu exista vreo metoda prin care sa putem opri timpul si imbatranirea inevitabila a creierului. Dar, vestile bune sunt ca putem intarzia instalarea bolii Alzheimer.
Cum? Prin ceva atat de simplu precum completarea integramelor dimineata sau in orice perioada din zi. Expertii spun ca stimularea creierului poate fi o metoda eficienta de a stopa formarea placii pe vasele creierului.
Ganditi-va la creier precum la un muschi scheletic – cu cat este folosit mai mult, cu atat mai mare si mai puternic va deveni. Desi exista numeroase activitati pe planeta destinate stimularii creierului, completarea integramelor este probabil una dintre cele mai simple. Aceste puzzle-uri pot fi gasite in ziarele zilnice, ceea ce inseamna ca sunt ieftine si accesibile.
Insa, completarea in fiecare zi a integramelor poate fi benefica si din alte motive, nu doar pentru a controla formarea placii pe vasele creierului sau pentru indepartarea bolii Alzheimer.
Bazandu-ne pe numeroase studii deja efectuate, integramele pot oferi multe avantaje cognitive si emotionale. Urmatoarele sunt doar cateva dintre cele mai minunate:
Un vocabular mai dezvoltat. Fie ca puteti completa o intreaga integrama sau nu, va faciliteaza introducerea unor noi cuvinte in vocabular. Trebuie sa recunoasteti – a fi considerat un dictionar ambulant este benefic pentru ego si pentru imagine.
Un sentiment de realizare. Ca tot vorbeam despre ego, va puteti simti increzatori si impliniti dupa ce completati o integrama. De aceea, veti considera ca puteti face fata oricarui lucru pe care viata vi-l ofera.
Imbunatatirea abilitatii de a rezolva probleme. In fiecare zi trebuie sa facem fata mai multor sarcini. Completarea integramelor in fiecare dimineata va antreneaza creierul pentru a putea infrunta toate provocarile pe care le veti intalni.
Reducerea nivelului de stres. Deoarece creierul va fi axat pe gasirea tuturor indiciilor, veti putea uita de frici si griji. Fie ca le rezolvati dimineata sau la sfarsitul zilei, integramele va ajuta sa combateti stresul.
Fericire. Integramele pot deveni activitatea perfecta pentru a crea legaturi cu cei apropiati. Pe langa asta, veti descoperi ca este mai usor sa terminati o intreaga integrama daca sunt mai multe creiere concentrate in acelasi timp asupra aceluiasi lucru.
O minte mai treaza. Puteti evita motaiala de dimineata daca va apucati sa faceti integrame. Cu alte cuvinte, nu va permit sa zaboviti, deci va ajuta sa fiti mai productivi!