Ca fiinte umane, ravnim dupa contactul fizic. De fapt, specia noastra are nevoie de aceasta apropiere pentru a progresa. Conexiunile pe care le facem prin atingerile platonice au fost fundamentale pentru construirea civilizatiei umane asa cum o stim in ziua de azi. Din pacate, cu cat societatea noastra a avansat, impactul contactului fizic s-a diminuat.Atingerea dintre adultii lumii moderne aproape ca a disparut, cu exceptia celei sexuale.

Atingerea platonica este un canal important pentru comunicare si pentru formarea unor legaturi – deci, de ce se uita in cultura noastra de aceasta forma vitala de contact?

Iata 4 motive pentru care ar trebui sa incepem sa ne apropiem unii fata de altii:

1. Atingerea fizica frecventa amelioreaza bunastarea fizica a unei persoane

Nu numai ca o imbratisare se va simti bine – este si benefica. Imbratisarile regulate pot scadea ritmul cardiac si presiunea arteriala a unei persoane. Iar acest efect nu se manifesta doar printr-un impuls efemer – pe termen indelungat, corpul chiar se poate insanatosi.

Se pare ca atingerile platonice de iubire, precum imbratisarile, pot intari si sistemul imunitar, scadea nivelul de stres si reduce gradul de anxietate.

„Imbratisarea unei persoane apropiate poate actiona precum o cale eficienta de a transmite sustinere, iar cresterea frecventei imbratisarilor poate reprezenta o metoda de a reduce efectele devastatoare ale stresului,” spune Sheldon Cohen, profesor de psihologie la Universitatea Carnegie Mellon.

„Efectul protectiv al imbratisarilor poate fi atribuit contactului fizic in sine sau imbratisarii ca indicator comportamental pentru a transmite sustinere si intimitate. Indiferent de situatie, cei care sunt imbratisati mai mult sunt mai protejati de infectii.”

2. Contactul fizic intareste dinamica din echipa, deoarece formeaza o intimitate non-sexuala

Atunci cand atingem adecvat pe cineva – cu o strangere de mana, un high-five sau o bataie prieteneasca pe spate – le transmitem un mesaj nonverbal de cooperare. Efectele sale sunt nu numai personale, ci si economice.

Daniel Keltner, directorul fondator al Centrului Greater Good Science si profesor de psihologie la Universitatea din California – Berkley, a studiat rolul atingerilor in contextul echipelor de basketball din NBA.

In urma cercetarilor sale s-a descoperit ca echipele a caror jucatori se atingeau mai des castigau mai multe meciuri.

S-ar putea aplica acelasi principiu si in cazul echipelor de contabilitate de la locurile voastre de munca sau in cazul profesorilor de sport din scolile copiilor vostri?

3. Atingerea fizica transmite incredere si siguranta

Ca oameni, suntem conditionati sa facem legaturi intre noi prin cai fizice. De aceea, foarte multi oameni determina nivelul de incredere pe care altcineva il transmite doar prin calitatea strangerii sale de mana.

Ray Williams a explorat acest subiect in articolul sau pentru Psychology Today intitulat De ce am pierdut nevoia pentru contactul fizic?.

Precum relata, „Expertul in neurologie, Edmund Ross, a descoperit ca atingerea fizica activeaza cortexul orbitofrontal al creierului, care este responsabil pentru sentimentele de rasplata si compasiune.

Daniel Keltner afirma ’studiile arata ca atingerea semnaleaza siguranta si increderea, poate avea un efect de alinare. Activeaza nervul vag al corpului, care este implicat indeaproape in raspunsul de compasiune si o simpla atingere poate declansa emanarea de oxitocina, cunoscuta si ca hormonul iubirii.’”

4. Persoanele care au parte de mult contact fizic sunt mai putin violente

S-a dovedit stiintific ca acei copii ce nu primeau destula iubire exprimata prin afectiune fizica erau mai predispusi la violenta odata ce ajungeau la maturitate.

Neuropsihologul James W. Prescott a determinat ca violenta din societate este corelata de cele mai multe ori de lipsa unui accent cultural asupra legaturilor materne.

Atunci cand un copil primeste o mangaiere iubitoare, invata sa se ataseze de cei din jur intr-o maniera sanatoasa. Odata ce creste, prezinta mai putine sanse de a folosi contactul fizic intr-un mod agresiv sau violent.

Acea atingere primordiala ii paveaza calea catre o stabilitate emotionala. Rezultatele nu vor fi doar personale, ci si societale.

Lipsa noastra de contact fizic non-sexual reprezinta o problema culturala mai importanta decat credeam pana acum.

Mark Greene a explicat foarte frumos aceasta tema in articolul sau pentru The Good Men Project intitulat Izolarea fata de atingere: Cum homofobia a rapit contactul tuturor oamenilor.

„Aceasta problema legata de atingeri este cruciala,” scria el. „Imi imbratisez si imi sarut fiul foarte des. Sta langa mine sau in bratele mele. Imi impun sa fac un contact fizic cu el atunci cand il intalnesc. Conexiunea fizica pe care o am cu el mi-a transformat viata si m-a invatat despre valoarea mea ca fiinta umana si ca tata.”