Astrofizicianul Lord Martin Rees crede ca Inteligenta Artificiala ar putea surclasa rasa umana in cateva sute de ani, incepand o perioada foarte indelungata de dominatie a entitatilor electronice inteligente – acelasi tip de inteligenta despre care el considera ca ar exista deja undeva in univers.Fixati pe aceasta lume
Lord Martin Rees, astronom regal si profesor emerit in cosmologie si astrofizica la Universitatea Cambridge, crede ca masinile ar putea acapara rasa umana in doar cateva sute de ani, pornind o dominatie pe o perioada indefinita de timp.
El avertizeaza ca desi in mod cert vom descoperi mult mai multe despre originile vietii biologice in urmatoarele decenii, ar trebui sa recunoastem ca inteligenta extraterestra s-ar putea arata sub forma electronica.
„Doar pentru ca exista viata altundeva nu inseamna ca este si inteligenta,” a spus Lord Rees catre The Conversation. „Banuiala mea este ca daca vom detecta inteligenta extraterestra, ea nu se va asemana deloc cu noi. Va fi un fel de entitate electronica.”
Rees considera ca suntem pusi in fata riscului unei contralovituri de proportii globale in decursul acestui deceniu, notand utilizarea eronata a tehnologiei, bioterorismul, cresterea populatiei si a conectivitatii ca fiind probleme ce fac rasa umana mai vulnerabila acum ca niciodata in trecut.
Cu toate ca ne-am afla in fata acestui risc din cauza activitatilor umane, abilitatea masinilor de a ne surclasa ar putea fi un factor decisiv in privinta viitorului vietii in univers.
„Daca privim in viitor, vedem ca este foarte probabil ca in cateva secole masinile sa preia controlul – si atunci, isi vor deschide un viitor de miliarde de ani in fata,” explica el. „Cu alte cuvinte, perioada de timp ocupata de inteligenta organica este doar o folie subtire intre perioada incipienta a vietii si era indelungata a masinilor.”
In contrast fata de nevoile delicate, specifice ale vietii umane, inteligenta electronica este capabila sa calatoreasca prin spatiu si este echipata sa reziste multor pericole globale ce ar putea extermina oamenii.
„Cel mai probabil, vom ramane fixati pe aceasta lume. Vom reusi sa privim din ce in ce mai departe in spatiu, dar calatoriile catre lumi mai indepartate de propriul sistem solar sunt rezervate unor medii post-umane,” prezice Rees.
„Timpul de calatorie este mult prea mare pentru mintile si corpurile muritoare. Insa, daca sunteti nemuritori, aceste distante devin mai putin descurajatoare. Calatoriile respective vor fi facute de roboti, nu de noi.”
Supravietuirea progresului nostru
Rees nu este singurul de aceasta parere. Alti filozofi notabili, precum Stephen Hawking, afirma ca inteligenta artificiala (IA) are capacitatea de a extermina civilizatia umana.
Altii, precum Subbarao Kambhampati, presedintele Asociatiei pentru Dezvoltarea Inteligentei Artificiale, considera pirateria rauvoitoare a surselor de inteligenta artificiala a fi una dintre cele mai importante amenintari.
Insa, sunt cel putin la fel de multi care dezaproba aceste idei, chiar si Hawking notand eventualele beneficii ale inteligentei artificiale.
Cu cat antrenam, educam sursele de IA si le modelam dupa propria imagine, le insuflam abilitatea de a forma atasamente emotionale ce le-ar putea descuraja din a ne rani. Exista dovezi ca Singularitatea s-ar putea sa nu fie un moment unic in timp, ci un proces gradual ce are loc chiar acum – adica ne adaptam deja la viata langa IA.
Dar, daca Rees are dreptate iar oamenii se afla pe calea spre auto-anihilare? Daca ne exterminam si IA este destul de avansata pentru a supravietui in urma noastra, atunci previziunile sale despre viata biologica precum o pata relativa in panorama istoriei si despre dainuirea inteligentei artificiale pentru dominatia universului vor fi corecte – dar nu pentru ca IA se va intoarce impotriva oamenilor.
In final, idea ca viata electronica va fi adaptata foarte bine pentru a supravietui si va prospera in univers nu este foarte nesabuita. Intrebarea este, vom supravietui si noi odata cu ea?